ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου
Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο διαχείρισης του συνόλου των στερεών αποβλήτων που παράγονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσδιορίζει τις γενικές κατευθύνσεις για τη διαχείρισή τους και τους σχετικούς στόχους διαχείρισης, σε συμφωνία με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), καθώς και τις εξειδικευμένες προτάσεις διαχείρισης για τα ειδικά και τα εναλλακτικά ρεύματα. Επιπλέον, το ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνει το γενικό περίγραμμα των απαιτούμενων έργων υποδομής και των συμπληρωματικών δράσεων για την επίτευξη των στόχων του. Εκπονείται από τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και αναθεωρείται κάθε 5 χρόνια. Βασικές αρχές του ΠΕΣΔΑ αποτελούν :
- Η τροποποίηση του εκάστοτε εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ, με βάση τη νεότερη περιβαλλοντική νομοθεσία και τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα υλοποιηθέντα μέτρα.
- Η ενσωμάτωση των στόχων και προτάσεων μέτρων του επικαιροποιημένου ΕΣΔΑ και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΕΣΣΠΔΑ), καθώς και της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
- Η ενσωμάτωση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) και των υποδομών και δράσεων που προτείνονται σε αυτά στο βαθμό που είναι δυνατό.
- Η κατάρτιση και ενημέρωση προτάσεων διαχείρισης των επιμέρους ρευμάτων στερεών αποβλήτων, με βάση τα διαχειριστικά σχέδια που αναφέρονται στο ΕΣΔΑ.
- Η επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης για την προέλευση, την ποσότητα και ποιότητα των αποβλήτων, καθώς και της πρόβλεψης μελλοντικής παραγωγής τους.
- Η επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης υποδομών και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια, καθώς και των εναλλακτικών προτάσεων του σχεδιασμού διαχείρισης, αλλά και της μεταβατικής διαχείρισης, με γνώμονα την προώθηση της υλοποίησης βιώσιμων υποδομών για την ολοκληρωμένη διαχείριση στην Περιφέρεια.
- Η επικαιροποίηση της υφιστάμενης κατάστασης περιβάλλοντος στην Περιφέρεια, η οποία επηρεάζει και επηρεάζεται από τη διαχείριση των αποβλήτων.
- Η αναθεώρηση των Διαχειριστικών Ενοτήτων της Περιφέρειας και των προτάσεων για την ορθή λειτουργία του ΦοΔΣΑ, με βάση την εθνική νομοθεσία.