Ημερίδα Ενημέρωσης και Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας, συνδιοργανώνουν το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου (Φο.Δ.Σ.Α.), από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου, στην Καλαμάτα (Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας – "Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή", Αίθουσα: Αναγνωστήριο Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας). Η εκδήλωση διοργανώνεται, στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».
Στην δράση που είχε σαν στόχο την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας, την μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για στροφή προς πρακτικές που εκφράζονται με τέτοιου είδους μοντέλα.
Συγκεκριμένα, η Hμερίδα πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, με περισσότερους από 85 συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση, συλλογικούς φορείς του γεωργικού κλάδου αλλά και του τουριστικού, καθώς και επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, ΜΚΟ κ.α., ενώ παρουσιάστηκε το έργο LIFE-IP CEI-Greece και αναδείχθηκαν επιτυχημένες πρακτικές κυκλικής οικονομίας που δύναται να εφαρμοστούν στον Δήμο Καλαμάτας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
Κατά την έναρξη της Ημερίδας, απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας.
Ο κ. Πτωχός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ φορέων και τοπικών κοινωνιών για την επιτυχή εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Πελοπόννησο, καθώς και την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Υπογράμμισε, επίσης, τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η κυκλική οικονομία, όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Βασιλόπουλος μίλησε για την αξία της κυκλικής οικονομίας που αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση σε σχέση με την ανακύκλωση, ενώ ανέφερε και τη σημαντική συμμετοχή της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.
Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, έγινε παρουσίαση του οδηγού για επιχειρήσεις που εστιάζει στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Καλαμάτας, του Φο.Δ.Σ.Α. καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην ανακύκλωση, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την προώθηση του θέματος της αξιοποίησης των αγροτικών αποβλήτων στη Μεσσηνία. Το συγκεκριμένο μνημόνιο αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες και τους επαγγελματίες να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωάννης Σμυρνιώτης αναφέρθηκε στην πορεία του Φορέα μέσα στον χρόνο ενώ από τα λεγόμενά του εξάγεται το συμπέρασμα για το ενδιαφέρον και την στροφή προς μια κυκλική οικονομία που θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη όπως την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της καινοτομίας, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το συγκεκριμένο μνημόνιο αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες και τους επαγγελματίες να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.
Την 1η ημέρα η ενημέρωση, η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ασχολήθηκε με την ανάδειξη επιτυχημένων πρακτικών κυκλικής οικονομίας που δύναται να εφαρμοστούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την εν γένει καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που άπτονται αυτής.
Η παρουσίαση του Κου Σμυρνιώτη σχετικά με την συμμετοχή του Φο.Δ.Σ.Α. στην συγκεκριμένη ημερίδα καθώς και η τοποθέτησή του για τους στόχους του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων το οποίο με την σημερινή μορφή του θα έχει ισχύ μέχρι το 2030 αναλυτικά στο παρακάτω video:
This browser does not support the video element.
Την 2η ημέρα διοργανώθηκε Swap Party – Πάρτι Ανταλλαγής Ρούχων όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να φέρουν ρούχα που δεν χρειάζονται και να τα ανταλλάξουν με "καινούρια" μεταχειρισμένα ρούχα. Στόχος της δράσης αποτελεί η εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας, η μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://ecorec.gr/programma-erasmus-torp-parti-antallagis-roychon-2024/
Στην Ημερίδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από δήμους, επιχειρήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, οι οποίοι αντάλλαξαν μεταξύ τους απόψεις και πρακτικές για την κυκλική οικονομία. Η δημιουργία και διεκπεραίωση των εργαστηρίων στοχεύουν στην κατάρτιση όλων των ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν κυκλικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, όπως είναι οι δήμοι, οι βιομηχανίες, οι ΜμΕ, οι ενώσεις αγροτών, τα επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τοπικές τουριστικές ενώσεις, ΜΚΟ κ.λπ.
Το Έργο συντονίζεται από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων του Πράσινου Ταμείου και της ΟΕΑ. Απώτερο στόχο του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.
Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας www.circulargreece.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: